19
Παρ, Απρ

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για την ταχυδύναμη…

Fitness Tips

Ορισμός: Ταχυδύναμη ορίζεται ως η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμών δύναμης στη μονάδα του χρόνου.

Άρα όταν ένα παιδί τρέχει να φτάσει κάποιο άλλο στο κυνηγητό ή όταν πηδάει να περάσει ένα εμπόδιο δουλεύει ταχυδυναμικά.

Αρκετοί γονείς μου λένε ότι τα παιδιά τους δεν είναι ταχυδυναμικά, δεν έχουν «πέταγμα» και χρειάζονται ταχυδύναμη. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να βελτιωθεί και πολύ γρήγορα.

Αγαπητοί μου, το παιδί σας για να μπορέσει να έχει ταχυδύναμη, πρέπει πρώτα να έχει… δύναμη. Να μπορούν δηλαδή πρώτα οι μυς του να ανταπεξέρχονται στο βάρος του σώματός του, να αφήσουμε και να βοηθήσουμε με κατάλληλες ασκήσεις το σώμα του να αναπτυχθεί στην εφηβεία ξεπερνώντας την αδεξιότητα και την μη συναρμογή που είναι φυσιολογική να υπάρχει και αφού του δώσουμε την υποδομή που χρειάζεται ,τότε να αρχίζουμε να βάζουμε κομμάτια δύναμης που θα μετατραπούν σε ταχυδύναμη  μέσα από τις απαιτήσεις του αθλήματος και την συστηματική προπόνηση. Γι’ αυτό μην είστε ανυπόμονοι…

Πότε όμως αρχίζει συστηματικά η προπόνηση ταχυδύναμης

Η προπόνηση της ταχυδύναμης αρχίζει από την ηλικία των 10 ετών, κυρίως έμμεσα.  Με τη βοήθεια ασκήσεων – παιχνιδιών σκοπεύουμε στη βελτίωση της μεσομυϊκής (συνεργασία πολλών μυϊκών ομάδων) και ενδομυϊκής συναρμογής (συμμετοχή υψηλού ποσοστού μυϊκών ινών στο μυ)και  σχεδόν πάντα συνδυάζεται με την ταχύτητα σε μικρές αποστάσεις (5-15μ.).

Από τι εξαρτάται η ταχυδύναμη;

Η ταχυδύναμη εξαρτάται από:

1. Μέγιστη δύναμη (γενική μέχρι τα 13)

2. Νευρομυϊκή συναρμογή (επιδεξιότητα – τεχνική)

3. Ταχύτητα (ακριβής εκτέλεση – αντίδραση)

4. Ψυχικούς παράγοντες (θέληση, επιβολή, συναγωνισμός).

Πότε κάνω ταχυδύναμη στην προπονητική μονάδα και πότε μέσα στην εβδομάδα;

Οι γενικές ασκήσεις ταχυδύναμης μπορεί να μπουν και στην προθέρμανση με αυξανόμενο ρυθμό εκτέλεσης. Οι ειδικές ασκήσεις ταχυδύναμης μπαίνουν στο πρώτο μέρος της ΠΜ και διαρκούν 15-20 λεπτά. Σε ηλικίες άνω των 13-14 ετών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρά βάρη και εμπόδια ενώ συνδυάζεται άριστα με την προπόνηση ταχύτητας. Μόνο η τεχνική προηγείται της ταχυδύναμης στην ίδια ΠΜ. ΠΟΤΕ δεν βάζουμε κομμάτια ταχυδύναμης (πλειομετρικές, άλματα στο τέλος της προπονητικής μονάδας ή μετά από έντονη αερόβια-αναερόβια άσκηση).

Οι προπονήσεις ταχυδύναμης πρέπει να απέχουν μεταξύ του και από τον αγώνα τουλάχιστον 48 ώρες, εφενός για την πλήρη ανασύνθεση των ενεργειακών αποθεμάτων αφού οι ασκήσεις ταχυδύναμης διάρκειας 6-9 δευτ. αντλούν 85% ενέργεια από ATP και CP. και εφετέρου (και πιο σημαντικού) για την πλήρη ξεκούραση του νευρικού και ορμονικού συστήματος του οργανισμού.

Σε δρομικές επιβαρύνσεις ταχυδύναμης, η οριακή ποσότητα ορίζεται σε χρόνο (όχι μεγαλύτερη των 8 δευτ.), ενώ οι αποστάσεις που καλύπτονται ανά επανάληψη δεν ξεπερνούν τα 15μ.

Στις επιβαρύνσεις της ταχυδύναμης ο παιδικός οργανισμός αντιδρά με τις ίδιες προσαρμογές, όπως και ο οργανισμός των ενηλίκων. Οι προγραμματισμένες και ορθολογικά δομημένες προπονήσεις ταχυδύναμης προκαλούν τέτοιες προσαρμογές στον οργανισμό, ώστε να αντέχει τις επαναλήψεις ταχυδυναμικών επιβαρύνσεων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ακόμα και σε πυκνά χρονικά διαστήματα (αντοχή στην ταχυδύναμη).

Πηγη : www.vkaltsis.wordpress.com (Elite Athletes Training)

Καλτσης Βασιλης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ιωαννίνων
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης
Υπεύθυνος του εργομετρικού κέντρου Sports Lab Ιωάννινα



Ευχαριστουμε θερμα τους υποστηρικτες μας

          ..